We hebben u toen gevraagd naar ambities en verbeterpunten voor de Bommelerwaard. Ook is er een analyse van het bestaande beleid geweest. Het resultaat van de beleidsanalyse en de eerste participatieronde zijn een waardenkaart met de belangrijkste waarden voor de Bommelerwaard, een overzicht van de trends, ontwikkelingen, waarden en kernopgaven.
Op maandagavond 26 oktober vond de vervolgbijeenkomst van de omgevingsvisie Bommelerwaard plaats. Door de coronamaatregelen vond de sessie niet fysiek plaats, maar digitaal plaats via Microsoft Teams. Tijdens deze vervolgbijeenkomst zijn we in gesprek geweest met bewoners en ondernemers over de trends en ontwikkelingen, waarden en kernopgaven en welke partijen daarbij betrokken moeten worden. Er waren twee verschillende rondes. De eerste ronde begon om 19.00 uur en een tweede ronde begon om 20.00 uur. Eerst is er plenair een presentatie gegeven met een uitleg over de verschillende kernopgaven. Vervolgens gingen alle deelnemers in vier verschillende deelgroepen uit elkaar. In deze deelgroepen gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over de invulling van de kernopgaven aan de hand van de vier verschillende thema’s met medewerkers van de gemeenten.
Klimaat, duurzaamheid en landschap
Op het gebied van duurzaamheid werd onder andere genoemd door de aanwezigen dat de energietransitie duidelijk moet terugkomen. De rol van de gemeenten in de verduurzaming van de Bommelerwaard is het geven van informatie en delen van kennis en daarnaast contact opnemen met ondernemers hierover. Bijvoorbeeld over opties voor zonnepanelen op bedrijfsdaken. Er zijn namelijk veel bedrijfsdaken in de Bommelerwaard en daarnaast is er veel landbouwgrond. Voor de energieopgave wordt er aangegeven dat het belangrijk is om samen te werken met de omliggende gemeenten en de provincie.
Landbouw, economie en toerisme
Op het gebied van economie werd vooral genoemd dat er goed gekeken moet worden naar de bedrijvigheid langs de A2. Kijk goed naar de huidige ondernemers op de bestaande bedrijventerreinen en pas op met de ‘verdozing’ langs de A2. De glastuinbouw wordt gezien als belangrijk. Bedrijven in deze sector moeten dan ook kunnen blijven uitbreiden. Wel moet er daarbij goed worden gekeken naar de locatiekeuze.
Het wordt daarnaast belangrijk gevonden dat er ruimte is voor groei en ontwikkeling is in het buitengebied voor ondernemers en dat daarbij wordt gekeken naar lokaal maatwerk, bijvoorbeeld voor meer innovatieve bedrijven.
Daarnaast wordt toerisme en recreatie belangrijk gevonden in de Bommelerwaard. Een goede bereikbaarheid is hierin nodig. De gemeenten kunnen hierbij ondersteuning bieden in het openbaar gebied, zoals het aanleggen en onderhouden van goede fiets -en wandelpaden. Daarnaast zou de verbinding tussen natuurgebied verbeterd kunnen worden. Wel wordt er aangegeven dat het toerisme in de Bommelerwaard lokaal en kleinschalig moet blijven.
Wonen, welzijn en voorzieningen
Er is onder andere aangegeven dat onderwijs genoemd moet worden bij de voorzieningen. Daarnaast werd geconcludeerd dat er aandacht moet zijn voor de verschillende tussen kernen en wijken in het voorzieningenniveau. Het is belangrijk dat de dorpen levendig en gezellig blijven.
Op het gebied van wonen werd er genoemd dat er meer woningbouw voor kwetsbare doelgroepen moet komen, zoals ouderen met daarbij meer kleinschalige passende voorzieningen voor deze doelgroepen. De kernen zouden hier goed voor benut kunnen worden.
Milieu, gezondheid en leefbaarheid
Op het gebied van milieu, gezondheid en leefbaarheid werd er onder andere aangegeven dat het belangrijk is om de koppeling te maken tussen het ruimtelijke domein en het sociaal domein om werk te maken van een inclusieve samenleving.
Hoe verder?
Alle input die we hebben opgehaald wordt samen met de waarden, trends en ontwikkelingen en kernopgaven verwerkt tot een ontwerp-omgevingsvisie. De ontwerp-omgevingsvisie zal officieel ter inzage worden gelegd en kan iedereen een zienswijze indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders.
Kon u niet aanwezig zijn bij de digitale bijeenkomst, maar wilt u nog wel reageren op de kernopgaven? Dat kan nog steeds op de doe mee pagina. Ook vindt u daar filmpjes met uitleg over de verschillende kernopgaven. Wilt u meer weten waarom we een omgevingsvisie maken? Ga dan naar de pagina waarom een omgevingsvisie.